Priserne stiger for alle
Voldsomme stigninger i gaspriserne, mangel på vind i Danmark og næsten ingen nedbør i Norge er bare nogle af årsagerne til, at det er blevet dyrere at opvarme boligen og tænde for lyset i stuerne hen over vinteren.
Forbrugerne oplever det tydeligst efter nytår
Det er altså en lang række faktorer, der har ført til generelle stigninger i priserne. Det har forbrugerne mærket ved, at elpriserne har været høje igennem længere tid og man kommer også til at mærke, at vi hæver priserne på fjernvarmen i 2022. ”Med fjernvarmepriserne skal vi varsle prisændringer tre måneder i forvejen og derfor vil kunderne først se det på regningen fra februar. Vi skal altså være gode til at forudsige udviklingen, så vi kan fordele prisstigningerne over så lang en periode som muligt,” forklarer driftsleder i fjernvarmeafdelingen Peter Johansen.
Varmeafdelingen har regnet på tallene
Budgetteringen af årets brændselsforbrug blev i efteråret fremskudt for, at vi endnu tidligere kunne informere forbrugerne. Det betød, at vi ret tidligt kunne melde ud, at varmeprisen ville stige i hele vores område som en følge af de høje el- og naturgaspriser.
- Varmeprisen for et standardhus i Ikast, Bording og Isenvad stiger fra 11.252 kr. til 13.627 kr. for et helt års forbrug (en stigning på 21%). Det betyder en stigning på 198 kr. om måneden.
- Årsforbruget i Engesvang stiger fra 14.193 kr. til 15.324 kr (en stigning på 8%). I Engesvang kan vi producere hovedparten af varmen på affaldspaller fra pallefabrikken og derfor er stigningen mindre. Den månedlige stigning for et standardhus i Engesvang er på 94 kr.
Et standardhus i fjernvarmesammenhæng er på 130 m2 med et varmeforbrug på 18,1 MWh.
De endelige priser for 2022 kan du finde i menuen Priser under Fjernvarme her (priserne er opdateret d. 5. januar 2022).
En seksdobling af prisen på gas
Højere priser for CO2-kvoter, en kraftig stigning i elforbrug efter Corona, mangel på vind og nedbør og så ikke mindst en helt usædvanligt høj pris på gas, der er blevet seks gange så dyrt, er de vigtigste årsager til, at prisen på strøm har været meget høj i en længere periode. Det er med andre ord altså et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Varmeprisen er afhængig af flere af de samme faktorer og der er ikke nogen, der går fri. Der vil dog være områder, hvor man oplever større prisstigninger end andre steder, da det er meget forskelligt, hvor afhængige de enkelte områder er af gas i produktionen på fjernvarmeværkerne. I vores område er forsyningen i Engesvang mindre afhængig af gas i produktionen end i Ikast, Bording og Isenvad og derfor kan man, som nævnt ovenfor også se en forskel i priserne for byerne.
Normalisering
Alle forventer en dyr vinter i 2021-22, men skal vi så forvente, så højt et prisniveau fremover? Nej, der er en klar forventning i branchen om, at priserne vil falde igen. Varmeprisen bliver sat for et år ad gangen, så den vil være stabil indtil næste vinter, men prisen på el forventes at falde igen. Der er ingen, der kan spå om fremtiden og Energi Ikast vil heller ikke gætte på, hvad priserne kommer til at blive. Det eneste vi kan sige med sikkerhed er, at det her er en ekstraordinær situation. Vi håber på forbrugernes forståelse for, at vi ikke har indflydelse på priserne og for, at vi gør alt, hvad vi kan for at levere så god en service og så billigt et produkt som muligt.
Spar på energien
Det er altid en god idé at spare på energien og med stigende priser er der endnu mere at hente ved at følge et par sparetips. Du kan finde gåde råd om, hvordan du kan spare på energien her på siden under Energirådgivning. Under punktet Energispareråd kan du både læse om, hvordan du sparer på varmen og på dit elforbrug. Hvis du vil have flere spareråd, kan vi anbefale Energistyrelsens side www.sparenergi.dk og boligsiden bolius.dk.