Priserne stiger for alle

Kunde får vejledning om fjernvarme ved radiator i stuen


Voldsomme stigninger i gaspriserne, mangel på vind i Danmark og næsten ingen nedbør i Norge er bare nogle af årsagerne til, at det bliver dyrere at opvarme boligen og tænde for lyset i stuerne hen over vinteren.

Forbrugerne oplever det tydeligst efter nytår
Det er altså en lang række faktorer, der har ført til generelle stigninger i priserne. Det har forbrugerne mærket ved, at elpriserne har været høje det sidste stykke tid og man kommer også til at mærke, at vi bliver nødt til at hæve priserne på fjernvarmen i det nye år. ”Med fjernvarmepriserne skal vi varsle prisændringer tre måneder i forvejen og derfor vil kunderne først se det på regningen fra februar næste år. Vi skal altså være gode til at forudsige udviklingen, så vi kan fordele prisstigningerne over så lang en periode som muligt,” forklarer driftsleder i fjernvarmeafdelingen Peter Johansen. 

En seksdobling af prisen på gas
Højere priser for CO2-kvoter, en kraftig stigning i elforbrug efter Corona, mangel på vind og nedbør og så ikke mindst en helt usædvanligt høj pris på gas, der er blevet seks gange så dyrt, er de vigtigste årsager til, at prisen på el har været meget høj i en længere periode. Det er med andre ord altså et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Varmeprisen er også afhængig af flere af de samme faktorer og der er ikke nogen, der går fri. Der vil dog være områder, hvor man oplever større prisstigninger end andre steder, da det er meget forskelligt, hvor afhængige de enkelte områder er af gas i produktionen på fjernvarmeværkerne.

Vindmøller på en mark med skyer i baggrunden. Billede af Marie Sjödin fra Pixabay
Mangel på vind og nedbør er et par af flere årsager til høje elpriser det seneste stykke tid. Foto fra Pixabay.

Varmeafdelingen har regnet på tallene
Budgetteringen af næste års brændselsforbrug er blevet fremskudt for, at vi endnu tidligere kan informere forbrugerne. Det betyder, at vi allerede nu kan informere om, at varmeprisen stiger i hele vores område som en følge af de høje el- og naturgaspriser. Den variable takst stiger i Ikast, Bording og Isenvad fra 394 kr. pr. MWh til 594 kr. pr. MWh fra den 1. februar 2022. Det betyder, at varmeprisen for et standardhus stiger fra 11.252 kr. til 14.569 kr. for et helt års forbrug. Et standardhus i fjernvarmesammenhæng er på 130 m2 med et varmeforbrug på 18,1 MWh og en standardforbruger i Ikast, Bording og Isenvad skal altså forvente at betale 302 kr. mere om måneden fra februar 2022. I Engesvang kan vi producere hovedparten af varmen på affaldspaller fra pallefabrikken og derfor vil den forventede stigning være under 100 kr. om måneden. Da mindre ændringer i varmeprisen ikke kræver varsling tre måneder i forvejen er det blevet besluttet at afvente situationen, før man melder noget endeligt ud for Engesvang.

Normalisering 
Alle forventer en dyr vinter i 2021-22, men skal vi så forvente, så højt et prisniveau fremover? Nej, der er en klar forventning i branchen om, at priserne vil falde igen. Varmeprisen bliver sat for et år ad gangen, så den vil være stabil indtil næste vinter, men prisen på el forventes at falde igen. Der er ingen, der kan spå om fremtiden og Energi Ikast vil heller ikke gætte på, hvad priserne kommer til at blive. Det eneste vi kan sige med sikkerhed er, at det her er en ekstraordinær situation. Vi håber på forbrugernes forståelse for, at vi ikke har indflydelse på priserne og for, at vi gør alt, hvad vi kan for at levere så god en service og så billigt et produkt som muligt.

Graf for elpriser i Norderuropa på Nordpool september - oktober 2021
Du kan selv følge med i de aktuelle elpriser på den Nordiske elbørs Nordpool.

Spar på energien
Det er altid en god idé at spare på energien og med stigende priser er der endnu mere at hente ved at følge et par sparetips. Du kan finde gåde råd om, hvordan du kan spare på energien her på siden under Energirådgivning. Under punktet Energispareråd kan du både læse om, hvordan du sparer på varmen og på dit elforbrug. Hvis du vil have flere spareråd, kan vi anbefale Energistyrelsens side www.sparenergi.dk og boligsiden bolius.dk.